Inbouw led spots zijn tegenwoordig erg populair. Een ingebouwde led spot kan een erg moderne look creëren aan een ruimte. Overal wordt deze vorm van verlichting gebruikt: In huizen, maar ook restaurants, winkels en bedrijven. Bij het plaatsen van inbouwspots komt echter wel het een en ander kijken. Je moet namelijk aan verschillende dingen denken bij het bepalen van de lay-out. In deze blog leg ik uit waar je op moet letten bij het plaatsen van inbouwspots. 

Het doel van de inbouwspots

Hoe je inbouwspots moet plaatsen, is afhankelijk van het doel van deze verlichting. Je kan namelijk ingebouwde spots plaatsen voor verschillende soorten doelen. Zo kun je het gebruiken als verlichting van een hele kamer. Op het moment dat je dat doet, zul je meerdere inbouwspots moeten plaatsen over de breedte van het hele plafond. Hoogstwaarschijnlijk wil je dat elk deel van de kamer even goed verlicht wordt. Dan zul je alle spots moeten verspreiden over het plafond met een gelijke afstand tussen elke led spot. Dit is dan iets wat je goed af moet meten en uitdenken voordat je ze plaatst. Het kan echter ook zijn dat je de spots alleen wilt gebruiken op specifieke plekken. Zo kun je bijvoorbeeld een spot plaatsen boven een schilderij dat je wil accentueren. Of je kan een paar spots plaatsen in de keuken voor wat extra licht tijdens het koken. Dit zijn hele andere doeleinden van de inbouwspots die invloed hebben op de plaats en hoeveelheid van de spots. 

De afmetingen

Ten eerste wil je waarschijnlijk alle spots op een gelijke afstand van elkaar plaatsen. Niet alleen omdat je wil dat elke plek even goed verlicht wordt, maar ook omdat het gewoonweg beter is voor je perfectionisme. Dit moet je dus goed afmeten voordat je een spot plaatst. Daarnaast zijn ook de afmetingen van je kamer belangrijk. Een voorbeeld is de hoogte van het plafond. Als je een heel hoog plafond hebt, zul je namelijk meer spots moeten plaatsen dan bij een laag plafond. Gelukkig hoef je dit niet helemaal uit je hoofd te doen. Op internet zijn namelijk genoeg formules beschikbaar waarmee je dit kan berekenen. 

Het design

Als je eenmaal weet hoeveel spots je moet plaatsen en met welke afmetingen, kun je een beetje gaan spelen met het design. Wil je bijvoorbeeld alle spots in rechte en symmetrische lijnen op het plafond plaatsen, of wil je het laten lijken alsof ze volledig willekeurig zijn geplaatst? Je kunt zelfs een vorm creëren met de spots. Pak eens een vel papier en schets verschillende ideeën uit.

Geef een reactie