Als jij een beetje fashionista bent, dan wil je idealiter altijd gekleed gaan volgens de laatste modetrends. Dat is een mooie droom, maar helaas is het niet haalbaar tenzij je veel geld hebt. Bovendien is het totaal niet verantwoord ten opzichte van het milieu en de natuur. Wist je namelijk dat de mode-industrie de tweede grootste vervuilende industrie van de hele wereld is? Zoals je misschien wel verwacht staat de olie-industrie op nummer 1. De mode business staat dus gelijk daaronder. De reden? Het gangbare verdienmodel, oftewel fast fashion. Aangezien we als samenleving ons steeds bewuster worden over de gevolgen van klimaatverandering, is het tijd dat we ook met een kritische blik naar de modewereld kijken.

Opkomst fair fashion

Misschien kwam ik hierboven wat hard uit de bocht. Het is echter de waarheid en die is soms hard. Gelukkig zijn er wereldwijd allerlei modehuizen en onafhankelijke labels die het concept van fast fashion onder de loep hebben genomen. Als tegenreactie op deze grote vervuiler is fair fashion ontstaan. Fair fashion zijn producten die gemaakt worden onder gunstige omstandigheden en enkel duurzame materialen bevatten. Hierom wordt fair fashion ook wel regelmatig sustainable fashion genoemd. Zoals je kunt verwachten liggen de prijzen over het algemeen wat hoger. Dat wil echter niet zeggen dat fair fashion altijd duurder is!

Schoenenmerk met bijzonder verhaal

Ik ga je een voorbeeld geven van een fair fashion merk dat je voor redelijke prijzen kunt kopen. Vandaag vertel ik je meer over het schoenenmerk VEJA. In 2003 bezochten de oprichters Sébastien Kopp en François-Ghislain Morillion een fabriek in China. Daar werd destijds hun kleding gemaakt. Na het aanzicht van de stand van zaken besloot het paar dat het hoog tijd was voor een verandering. Niet alleen waren de werk- en leefomstandigheden voor de werkers treurig. Daarnaast wilden het duo ook iets betekenen voor de wereld. Dit leidde uiteindelijk tot het idee om duurzame sneakers te maken en VEJA was geboren.

Persoonlijk ben ik helemaal fan geworden. Laatst kwam ik per toeval VEJA dames sneakers tegen. Ik kon wel een paar nieuwe sneakers gebruiken en ik vond de VEJA dames sneakers simpelweg de leukste. Daarna las ik pas de ontstaansgeschiedenis en het indrukwekkende verhaal omtrent het merk. Nu loop ik niet alleen ontzettend comfortabel met mijn VEJA dames sneakers, ik draag ze tevens vol trots. Ik weet namelijk dat mijn VEJA dames sneakers geheel eco-friendly zijn! Biologisch katoen, verantwoord rubber en zelfs plantaardig gelooid leer. VEJA gebruikt het allemaal om een steentje bij te dragen aan een beter milieu.

Geef een reactie