Vroeg of laat kom je erachter dat er mensen zijn die je simpelweg niet uit kunt staan. Natuurlijk zijn we allemaal opgevoed met het idee dat we anders zijn en elkaar moeten accepteren om de persoon wie we zijn. Dat maakt het echter soms niet veel makkelijker. Je herkent je vast in de volgende situatie. Er is iemand binnen jouw directe omgeving die je gewoon niet zo mag. Je hebt niets met die persoon, maar je vindt de man of vrouw in kwestie ook niet vervelend ofzo. Totdat ze iets doen waar je echt niet tegen kan – en dat soort acties blijven doen. Dan ben je gewoon klaar met die persoon. Als je uitgelokt wordt, dan is er herrie in de tent. Onderlaatst had ik een vergelijkbaar moment tijdens een vergadering van mijn Vereniging van Eigenaren (VvE).

Begon als een gewone meeting

Wanneer je in een Vereniging van Eigenaren zit, dan weet je dat je van tijd tot tijd bij elkaar komt om wat zaken te bespreken. De ene keer duurt de vergadering langer dan de andere keer. Dat komt omdat er soms ook grote aspecten besproken moeten worden. Zo werd bij ons het financiële plaatje besproken, want er moest wat onderhoud gepleegd worden. Tot schrik bleek dat de kas leeg was. Desondanks hebben alle leden wel systematisch netjes de contributie betaald. Dus we stonden voor een mysterie. Waar was het misgegaan? Zoals je kunt verwachten veranderde de “gewone meeting” al gauw in een typisch voorbeeld van herrie in de tent. Het ging namelijk om geld en daar worden mensen altijd snel door getriggerd.

Toen was er herrie in de VvE

Mijn irritatie ontstond toen een buurman van mij op zoek was naar een zondebok. Er moest namelijk “iemand” aangewezen worden die schuldig was, vond hij. Daar was ik het niet mee eens. Zoals bij veel VvE’s het geval is, zijn de leden het afgelopen jaar bij ons erg gerouleerd. De kans is groot dat bijvoorbeeld de vorige voorzitter of penningmeester er een zooitje van had gemaakt, niet iemand aanwezig op de meeting. Er was echter geen land meer te bezeilen met mijn beste buurman. De herrie in de Vereniging van Eigenaren loop behoorlijk op. Uiteindelijk kwam mijn buurvrouw van verderop met de oplossing.

Entree van een expert

Ze stelde voor om een onafhankelijke expert in huis te halen om eens goed door de boeken te gaan. Het feit is dat binnen onze VvE ook niemand echt veel verstand heeft van dit soort zaken. We hebben geen boekhouder of financieel adviseur in ons midden. Omdat we in Amsterdam zitten, kwamen we al snel uit bij Parel Beheer. Deze onafhankelijke expert heeft het VvE Beheer Amsterdam voor ons uit handen genomen. Na een kritische blik naar de strategie, tactiek en kas kwam hij met een oordeel: het was al jaren een zooitje. Er waren namelijk schulden. Daar ging al het kasgeld naar toe. Gezamenlijk werd er toen geopperd om Parel Beheer aan te houden als onze VvE Beheerder Amsterdam.

Nu een paar maanden later loopt onze Vve weer een beetje op rolletjes. Er moet nog wel wat aangepast worden hier en daar, maar de herrie in de tent is eindelijk gekalmeerd. Dus heb jij ook herrie in de Vereniging van Eigenaren? Persoonlijk kan ik na deze hele achtbaan zeker Parel Beheer aanraden. Bezoek de website voor meer informatie.

Geef een reactie