Als je aan witte wijn denkt, dan denk je aan Chardonnay, die wordt namelijk het meest geschonken in restaurants of bars. Gelukkig komt er steeds meer keuze en is het mogelijk om andere wijnen te kiezen. Hoe wordt Chardonnay wijn gemaakt? Wat is het verschil tussen Sauvignon Blanc en Chardonnay wijn en wat zijn de heerlijkste gerechten bij Chardonnay wijn? Je leest het in dit artikel.

Hoe wordt Chardonnay wijn gemaakt?

De Chardonnay wijn is één van de meest bekende wijnen ter wereld. Chardonnay wijn is een witte wijn. De druif waarmee het gemaakt wordt is erg veelzijdig, daar worden complexe en simpele wijnen van gemaakt. Met een grote variatie aan smaken, van lichte tot niet gerijpte wijnen tot de meer nootachtige, complexe wijnen. Deze vindt zijn oorsprong in de Bourgogne in Frankrijk. Er zijn twee soorten wijnen: unoaked en oaked. Oaked is het rijpen van wijn op het vat. Die wijnen smaken rijker en zijn steviger van structuur. Het bevat smaken van fruit, vanille, karamel of boter. Unoaked is het niet rijpen op het vat. Tijdens het productieproces komen er geen houtvaten aan te pas. Er worden roestvrijstalen wijnvaten gebruikt om de wijn in op te slaan. De smaak van deze wijn is frisser en smaakt niet naar hout, en is ook te herkennen omdat de smaak meer ingetogen en fruitiger is.

Verschil tussen Sauvignon Blanc en Chardonnay wijn

De Chardonnay wijn heeft primaire fruitsmaken zoals ananas, appel of stervruchten. De Sauvignon Blanc is een kruidige wijn die zijn oorsprong vindt in Bordeaux. Het heeft kenmerken van kruisbessen, groene meloen, passievrucht, grapefruit of witte perzik. Het verschil zie je terug in het zuurgehalte, de Sauvignon Blanc heeft een hoger zuurgehalte. De smaak van deze wijn is fris en kruidig. De Chardonnay heeft een romige en zachte smaak. De Sauvignon Blanc komt het dichtst bij de smaak van de unoaked stijl, dit komt door de kruidachtige kenmerken.

De heerlijkste gerechten bij Chardonnay wijn

Omdat de wijn een veelzijdige wijn is, kan je dit bij veel gerechten serveren. De unoaked wijn is licht en gematigd en smaakt heerlijk bij rauwe vis, zoals sushi of oesters. Ook past deze Chardonnay wijn goed bij vegetarische gerechten, en bij aperitiefjes zoals geitenkaas. Bij de wijn die wel op het vat gerijpt is, de oaked versie, drink je bij gegrild vlees met veel vet, maar ook bij maaltijden met een roomsaus. Deze is voller van smaak, dus past goed bij een gerecht met een hoger vetgehalte.

Geef een reactie