De ruimtes die gebruikt worden voor doe – het – zelf projecten variëren in soorten en maten. Een schuurtje in je tuin bijvoorbeeld, of een hoekje in je garage. Misschien zelfs wel een volledige werkplaats met alles erop en eraan. Maar wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is dat er een werkbank hoort te zijn. Een stevig oppervlak waar je lekker op aan de slag kunt met wat dan ook. Daarom is het van belang dat de werkbank precies aan al jouw wensen voldoet. Daarbij zijn er een aantal dingen waar je rekening mee wilt houden voordat je meteen de duurste en meest over de top werkbank laat plaatsen. Of, nou ja, een echte doe het zelver doet het natuurlijk… zelf.

Het materiaal

Een werkbank moet natuurlijk tegen een goed stootje kunnen. Je gaat er waarschijnlijk op slaan, er in zagen, spullen er per ongeluk aan vast lijmen, klodders verf morsen, misschien een beetje verbranden maar je gaat de werkbank gegarandeerd mishandelen. Idealiter zou een werkbank dus van massief diamant gemaakt worden, maar dat gaat hem waarschijnlijk niet worden. Een geweldig alternatief is spaanplaat. In de juiste vorm kan het al het abusievelijke gedrag hebben zonder mopperen. Maar maak je geen zorgen, je kunt er nog steeds pitjes in slaan met je hamer om het te personaliseren. Een intacte werkbank is natuurlijk nep, en dan heeft iedereen je meteen door.

De accessoires

Het tweede punt op het lijstje zijn de accessoires. Ik denk zelf altijd meteen aan een bankschroef. Ik gebruik de bankschroef eigenlijk bijzonder weinig, maar ik ben er nog steeds van overtuigd dat elke werkbank een bankschroef nodig heeft. Een paar lades kunnen ook geen kwaad. Als je echt fancy wil gaan doen dan neem je zo’n rek erbij waar al je gereedschap is uitgestald. Dan kan je heel dramatisch aantonen dat er een stuk gereedschap mist, mocht je ooit in die situatie verkeren. Enfin, denk na over wat er bij jouw werkbank hóórt. Een koelkast met bier misschien?

Maar wat doe je daar nou zelf op?

Oké je hebt dus een compleet gepersonaliseerde, state of the art, doe het zelf werkplaats. Maar waar ga je die voor gebruiken? Welk geweldig project valt de eer toe om op jouw werkbank het levenslicht te zien? Het kan soms lastig zijn om op ideeën te komen wanner deze zich niet organisch voordoen. Gelukkig zijn er zat websites waarbij je inspiratie op kan doen, en dus kan ik met een gerust hart zeggen: Doe het lekker zelf!

Geef een reactie